Η νέα πλατφόρμα δημιουργήθηκε από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, θα είναι ενιαία σε όλους τους δήμους και θα υπάρχει online σύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ. Η σχετική πλατφόρμα θα ανέβει σε ιστοσελίδα του δημοσίου (σ.σ.: πιθανότατα στο gov.gr) και οι πολίτες θα εισέρχονται σε αυτή με τους κωδικούς TAXISnet και μέσω του Ε9, το οποίο θα εμφανίζεται στην οθόνη τους, θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους για ακίνητα που έχουν την ιδιοκτησία σε όλους τους δήμους της χώρας. Στη συνέχεια, οι σχετικές δηλώσεις θα στέλνονται στους αρμόδιους δήμους, όπου και θα γίνονται οι σχετικές διορθώσεις.
Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων έχει οριστεί η 31η Μαρτίου, πιθανότατα, όμως, θα υπάρξει παράταση, με δεδομένο ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα.
Οσον αφορά, τώρα, εκείνους οι οποίοι κατ’ εφαρμογήν της προϊσχύουσας νομοθεσίας είχαν σπεύσει να δηλώσουν τα εμβαδά των ιδιοκτησιών ή και να ρυθμίσουν σε δόσεις τις οφειλές που προέκυψαν, θα υπάρξει ερμηνευτική εγκύκλιος προς τους ΟΤΑ ότι δεν θα αναζητούνται αναδρομικά τέλη για όσους φανέρωσαν οικειοθελώς αδήλωτα τετραγωνικά.
Για όσους, τώρα, έχουν ήδη καταβάλει κάποια ποσά, μελετάται τρόπος συμψηφισμού τους. Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, και αφορά κάθε είδους ακίνητα, ήτοι κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.
«Ηλεκτρονική» παγίδα από την ΑΑΔΕ
Εξηγήσεις στην Εφορία θα κληθούν να δώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι, κατόπιν τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων τους με τον δήμο, βρεθούν να έχουν αποκρύψει κάποια τετραγωνικά μέτρα από την επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχουν.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει στήσει «ηλεκτρονική» παγίδα στην πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά, ώστε, κάθε φορά που πραγματοποιείται μια νέα καταχώρηση αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους, να γίνεται και η διασταύρωση με τα τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί στην Εφορία!
Το νέο πρότζεκτ της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διασταύρωση των δεδομένων των δήμων για τα τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων, όπως αυτά αποτυπώνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με το αρχείο του Ε9 που είναι καταχωρημένο στο TAXISnet, για τον επανυπολογισμό των δημοτικών τελών και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.
Επιβολή αναδρομικών για διαφορές στο εμβαδόν.
Όμως, η ΑΑΔΕ δεν θα μείνει μόνο στην αποκάλυψη όσων δηλώνουν λιγότερα τ.μ., για να αποφύγουν την πληρωμή στο 100% των δημοτικών τελών και του ΤΑΠ. Ο έλεγχος θα επεκταθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και το εμβαδόν που δηλώνεται στο Ε9 είναι το πραγματικό. Για τα ακίνητα που βρεθούν με διαφορές στο εμβαδόν, θα κληθούν οι ιδιοκτήτες στην Εφορία να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και στις διαφορές των τ.μ. θα επιβληθούν και αναδρομικά πρόσθετος ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του Προϋπολογισμού του 2020, έχει εξαγγείλει ότι θα προβεί στη διασταύρωση και την επαλήθευση των στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον ορθό υπολογισμό των εσόδων από τέλη καθαριότητας και φωτισμού και άλλα τέλη ακίνητης περιουσίας, με στοιχεία που τηρούνται στο TAXIS (κυρίως το Ε9).
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διασταυρωθούν τα στοιχεία για τα τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων που έχουν δηλωθεί από τους δημότες στα έντυπα Ε9 με τα αντίστοιχα στοιχεία που αποτυπώνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω των οποίων εισπράττονται τα δημοτικά τέλη.
Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι οι επιφάνειες των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 είναι μεγαλύτερες από τις αναγραφόμενες στους λογαριασμούς ρεύματος, τα δημοτικά τέλη θα αναπροσαρμοστούν, όχι όμως αναδρομικά!
Ποιες θα είναι οι κατηγορίες ακινήτων στην πλατφόρα
Τέσσερις θα είναι, βάση πληροφοριών, οι κατηγορίες ακινήτων, που θα μπορούν να δηλωθούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να απαλλαγούν οριστικά οι ιδιοκτήτες τους από οποιεσδήποτε αναδρομικές επιβαρύνσεις.
Η νέα πλατφόρμα, η οποία αναμένεται να ανοίξει από μέρα σε μέρα, ενώ, αρχικά, φαινόταν ότι θα αφορούσε μόνο τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά, τελικά θα περιλαμβάνει κι άλλες περιπτώσεις. Πέρα από τα αδήλωτα τετραγωνικά, η ρύθμιση διευρύνεται σε τρεις ακόμα κατηγορίες ακινήτων, κάτι που, εξαρχής, αποτέλεσε επιδίωξη της ΠΟΜΙΔΑ.
• Η πρώτη αφορά ακίνητα που δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στους δήμους. Οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να τα δηλώσουν, πλέον, στην πλατφόρμα και να γλιτώσουν από δημοτικά τέλη και φόρους δεκαετίας.
• Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει κτίσματα που είχαν παροχή ρεύματος και διεκόπη, αλλά οι πολίτες δεν ήξεραν ότι έπρεπε να κάνουν ειδική δήλωση στους δήμους για να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, πρόκειται για μια παράλειψη του ΔΕΔΔΗΕ, που ενώ είχε νομοθετική υποχρέωση, δεν ενημέρωνε τους δήμους να διακόπτουν τη χρέωση των δημοτικών τελών.
• Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει ακίνητα που δεν ρευματοδοτήθηκαν ποτέ και η δυνατότητα απαλλαγής τους νομοθετήθηκε πέρυσι. Πρόκειται είτε για ημιτελή ακίνητα ή για ακίνητα που ολοκληρώθηκε η κατασκευή τους, αλλά δεν κατοικήθηκαν και δεν πήραν ρεύμα. Αν οι ιδιοκτήτες τους αιτηθούν κάποια βεβαίωση από τον δήμο, θα τους ζητηθεί να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, οπότε, καλό θα είναι να μπουν στην πλατφόρμα και να τα δηλώσουν. Το πόσο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, αφού τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τους μεν ιδιώτες κυμαίνονται από 1,5 έως 1,8 ευρώ το τετραγωνικό, για τα δε επαγγελματικά ακίνητα από 6 έως 8 ευρώ/τ.μ.
Οπως εξηγεί ο κ. Παραδιάς, στις δύο τελευταίες κατηγορίες οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται μεν από τα δημοτικά τέλη της τελευταίας δεκαετίας, θα πρέπει όμως να καταβάλουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για τα προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα, στην περίπτωση των αδήλωτων ακινήτων οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από κάθε αναδρομική επιβάρυνση και η χρέωση ξεκινά από 1/1/2020. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως, όταν ένα ακίνητο ξαναπάρει ρεύμα, θα αρχίσει να πληρώνει δημοτικά τέλη από τη μέρα της σύνδεσης με το δίκτυο.