Τοπογραφικό Διάγραμμα ή Τοπογραφικό Σχεδιάγραμμα (για εντός σχεδίου περιοχές) ή Διάγραμμα Οριζοντιογραφίας ή Υψομετρικό Διάγραμμα κ.α. είναι ένα Διάγραμμα -Σχέδιο που περιγράφει το έδαφος με τα χαρακτηριστικά του (ανάγλυφο, πρανή, ρέματα, ποτάμια, ακτή) και με αυτά που βρίσκονται πάνω σε αυτό (κτίρια συρματοπλέγματα, μανδρότοιχους, δρόμους όρια κατασκευές).
Το σύστημα συντεταγμένων που χρησιμοποιούμε είναι το Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς που ορίστηκε το 1987 (ΕΓΣΑ’ 87). Είναι μία προβολή του εδάφους στο επίπεδο (του καμπύλου εδάφους της γης στο επίπεδο χαρτί). Κάθε χώρα έχει και ένα σύστημα συντεταγμένων για να μπορούν να συνεννοούνται καλύτερα τόσο οι υπηρεσίες μεταξύ τους, όσο και ο κάθε ένας να εντοπίζει εύκολα το κάθε τι σε ένα κοινό σύστημα. Έτσι, κάθε χάρτης, κάθε σχέδιο, κάθε πληροφορία, μπορεί να τοποθετηθεί στο χώρο και να χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από έναν. Τέτοιες πληροφορίες μπορεί να είναι από καθαρά τεχνικά θέματα, όπως οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, η θέση ιδιοκτησιών έως πολύ κοινά, όπως ο καιρός, πληροφορίες για καταστήματα, μουσεία ή οτιδήποτε. Στο δίκτυο αυτό αναφέρονται πλέον όλες οι πληροφορίες που αφορούν τον τεχνικό κόσμο. Έτσι, σε αυτό αναφέρεται το Εθνικό Κτηματολόγιο, καθώς και όλες οι ιδιοκτησίες που είναι καταχωρημένες στη βάση του.
Σε κάθε τοπογραφικό που συντάσσεται είναι απαραίτητη η εξάρτησή του στο δίκτυο αυτό. Τόσο για τα διαγράμματα που είναι απαραίτητα για το δασαρχείο και τις πράξεις χαρακτηρισμού, όσο και για τις πολεοδομίες για την έκδοση αδείας (σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο 4030 ΦΕΚ 249/25-11-2011, είναι προϋπόθεση η αναφορά λίστας συντεταγμένων στο σύστημα ΕΓΣΑ’ 87). Επίσης, τα διαγράμματα που συνοδεύουν τα συμβόλαια αγοραπωλησιών και άλλων δικαιοπραξιών, αλλά και τα διαγράμματα που συντάσσονται για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών εξαρτώνται από το ίδιο δίκτυο. Σε όλα γενικά τα τοπογραφικά διαγράμματα που συντάσσονται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, για τον καθορισμό γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας, για Ιδιωτική Πολεοδόμηση είναι απαραίτητη η εξάρτησή τους από το σύστημα ΕΓΣΑ’ 87. Με τη σύνταξη πρόσφατου τοπογραφικού διαγράμματος στο ΕΓΣΑ’ 87 εξασφαλίζουμε:
- Έλεγχο της υπάρχουσας διαμορφωμένης κατάστασης με αυτή των τίτλων.
- Σιγουριά στην κατάθεση της αίτησης και ολοκλήρωση της διαδικασίας του Κτηματολογίου ή της δήλωσης των αυθαιρέτων.
- Αποφυγή περιττών εξόδων από μελλοντικές δικαστικές διαμάχες σε περίπτωση ασαφών ή λανθασμένων τοπογραφικών διαγραμμάτων.
Η παλαιά μέθοδος σύνδεσης των τοπογραφικών εργασιών στο εθνικό δίκτυο συντεταγμένων ήταν ο τριγωνισμός. Η σύνδεση γινόταν είτε με εμπροσθοτομία, είτε με οπισθοτομία από τα τριγωνομετρικά σημεία της Γ.Υ.Σ. Τώρα πλέον η σύνδεση γίνεται με γεωδαιτικούς δέκτες δορυφορικού εντοπισμού θέσης, δηλαδή GPS, με την απλούστευση των μεθόδων και την ελαχιστοποίηση των χρόνων που απαιτούνταν.
Σύμφωνα με τους Ν651/77 & Ν1337/83 απαιτείται Τοπογραφικό Διάγραμμα στις ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ – ΠΩΛΗΣΕΙΣ – ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ. Το διάγραμμα αυτό πρέπει να συνοδεύεται από:
- δήλωση μηχανικού του νόμου 651/77 και του 1337/83
- το αποδεικτικό υποβολής Κωδικού Ηλεκτρονικού Διαγράμματος (ΦΕΚ 2216/Β’/14-6-2018 – με ανάρτηση του ψηφιακού Τοπογραφικού Διαγράμματος στην εφαρμογή του Εθνικού Κτηματολογίου σύμφωνα με τις νεότερες προδιαγραφές με την έκδοση της Εγκεκριμένης Ψηφιακής Υπογραφή).
- Βεβαίωση μηχανικού Ν.4178/2013 περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών ή ρύθμισης αυτών
- Βεβαίωση για την σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν.1599/1986 (Α’75) ή την εμπλοκή στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας βάση του άρθρου 20 του Ν.3889/2010 και τις τροποποιήσεις αυτού με το άρθρο 142 του Ν.4483/2017
Στο διάγραμμα πρέπει να αναγράφονται τα μήκη των πλευρών, τα όρια της ιδιοκτησίας, ο τρόπος υλοποίησής τους (μαντρότοιχοι, συρματοπλέγματα), τα ονόματα των γειτόνων, το εμβαδόν του προς πώληση ακινήτου. Επίσης θα πρέπει να φαίνονται οι τεχνικές κατασκευές που περιέχει η ιδιοκτησία και βεβαίως τα κτίσματα. Χρειάζεται να αποτυπωθούν οι γραμμές Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ, οι γραμμές Αιγιαλού & Παραλίας, τα ρέματα, το όριο της Δασικής Έκτασης.
Στο διάγραμμα πρέπει να περιλαμβάνονται οι οδοί στις οποίες έχει πρόσωπο η ιδιοκτησία, τα πλάτη τους και ο χαρακτηρισμός τους (Εθνική οδός, Επαρχιακή, Αγροτική κλπ).
Οι προδιαγραφές για το τοπογραφικό είναι πολλές και διαφέρουν κατά περίπτωση (εντός-εκτός σχεδίου-οικισμού, ζώνης οικισμού, ΖΟΕ, ΓΠΣ, natura κ.α.)
Η δήλωση του δικαιώματος επι του ακινήτου είναι υποχρεωτική βάση νόμου. Μετά την δεύτερη ανάρτηση των πινάκων κτηματογράφησης και την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων προσώπων, οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται να γίνει επι των δικαιωμάτων αλλά κυρίως επι των χωρικών δεδομένων του ακινήτου, γίνεται με την χρήση τεχνικών εκθέσεων μηχανικών και νομικών προσώπων, με εκδίκαση και παράσταση στο δικαστήριο.
Η προσκόμηση Τοπογραφικού διαγράμματος είναι προαιρετική, για παράδειγμα στις δομημένες περιοχές η αναφορά της οδού και του αριθμού είναι επαρκής πληροφορία για τον εντοπισμό του ακινήτου. Επίσης στις περιοχές που υπάρχει διοικητική πράξη (π.χ. διανομή, αναδασμός ή πράξη εφαρμογής), είναι επαρκής πληροφορία η αναφορά του αριθμού της ιδιοκτησίας ή του κληροτεµαχίου κλπ, όπως αναφέρεται στην πράξη.
Σε κάθε περίπτωση η υποβολή τοπογραφικού διαγράµµατος είναι απαραίτητη εφόσον:
– αυτό αναφέρεται ή προσαρτάται στο συμβόλαιο.
– γίνεται επίκληση της χρησικτησίας ως αιτία κτήσης του ακινήτου.
– έχει εκδοθεί οικοδοµική άδεια για το ακίνητο.
– έχει ήδη συνταχθεί τοπογραφικό για οποιαδήποτε άλλη χρήση (π.χ. για τακτοποίηση αυθαιρέτου, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, πράξη τακτοποίησης, διορθωτική πράξη εφαρμογής κλπ).
Σε περίπτωση διαφωνίας με τα γεωμετρικά στοιχεία που περιγράφονται στις πρώτες εγγραφές του Εθνικού Κτηματολογίου θα πρέπει να συνταχθεί Διάγραμμα Γεωμετρικών Μεταβολών.
Συγκεκριμένα εάν ισχύει μία εκ των παρακάτω περιπτώσεων:
- βρίσκετε διαφορές στις πραγματικές διαστάσεις στο έδαφος ή σε μια πραγματική διάσταση του ακινήτου σας σε σχέση με την αντίστοιχη που παρουσιάζεται στο κτηματογραφικό διάγραμμα
- υπάρχει διαφορά στο εμβαδό
- υπάρχει διαφορά στη θέση ή το σχήμα
- πρόκειται να κατατμηθεί το ακίνητο
- εάν πρόκειται να επέλθει κάποια άλλη γεωμετρική μεταβολή στο ακίνητο,
είναι απαραίτητο να συνταχθεί διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Εθνικού Κτηματολογίου και να υποβληθεί στον Υποδοχέα του Ελληνικού Κτηματολογίου μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής ψηφιακά υπογεγραμμένο από το συντάκτη, βάση του ν.4409/16. Στο τοπογραφικό διάγραμμα πρέπει να αναφέρονται:
- Τα όρια του γεωτεµαχίου το οποίο αφορά η αίτηση διόρθωσης σφαλμάτων και των όμορων γεωτεμαχίων βάσει των συντεταγμένων του κτηματογραφικού διαγράμματος.
- Τα νέα όρια του γεωτεµαχίου που αφορά η αίτηση διόρθωσης σφαλμάτων όπως αποτυπώθηκαν από το Μηχανικό και υποδείχθηκαν από τον ιδιοκτήτη και τους όμορους ιδιοκτήτες. (Οι υφιστάμενες κορυφές απεικονίζονται στο τοπογραφικό διάγραμμα με την ονοματολογία του κτηματογραφικού διαγράμματος και οι νέες ονοματίζονται συνεχίζοντας την αρίθμηση).
- Τα σημεία τομής της περιμέτρου του γεωτεµαχίου με τις πλευρές των όμορων και οι κατευθύνσεις αυτών όπως έχουν αποτυπωθεί στο ύπαιθρο σε απόσταση μέχρι και 20 μ. για τις αγροτικές περιοχές ή 4-5 μ. για τις αστικές περιοχές, ώστε να είναι σαφής η κατεύθυνση του ορίου.
- Τα όρια των όμορων γεωτεμαχίων βάση των συντεταγμένων των κορυφών τους όπως δίνονται από το κτηματογραφικό διάγραμμα και όπως διαμορφώνονται από τις κορυφές – πλευρές που μεταβάλλονται, έτσι ώστε να φαίνονται οι τελικές – συνολικές ιδιοκτησίες.
- Οι κωδικοί των ΚΑΕΚ των ιδιοκτησιών που απεικονίζονται και επηρεάζονται
- Οι πίνακες με τα αρχικά εμβαδά του γεωτεµαχίου που αφορά η αίτηση και των όμορών του, όπως δίνονται στο κτηματογραφικό διάγραμμα και των τελικών εμβαδών των γεωτεμαχίων όπως προκύπτουν μετά τις αλλαγές στο σύστημα προβολής ΕΓΣΑ ΄87.
- Τα μήκη των πλευρών του νέου γεωτεµαχίου.
- Τα κτίσματα και οι μόνιμες κατασκευές όπως έχουν αποτυπωθεί από το Μηχανικό
- Την τυχόν απόκλιση του εμβαδού που αναφέρεται στον τίτλο με το εμβαδόν που προκύπτει από την ενημέρωση του διαγράμματος και αν αυτή εμπίπτει στα όρια ανοχών που προσδιορίζονται από τις τεχνικές προδιαγραφές του Ε.Κ.
- Την υπογεγραμμένη δήλωση, επί του τοπογραφικού διαγράμματος, του αιτούντος και των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών, ότι έλαβαν γνώση και συμφωνούν με τις αλλαγές που παρουσιάζονται στο σχέδιο, με τα νέα μεταξύ τους όρια, τις νέες διαστάσεις και τα νέα εμβαδά των ιδιοκτησιών τους, όπως καταχωρούνται στη χωρική βάση του Εθνικού Κτηματολογίου.
- Τον Κωδικό Ηλεκτρονικού Διαγράμματος (ΚΗΔ) της ηλεκτρονικής υποβολής στον ψηφιακό Υποδοχέα του ΝΠΔΔ “Ελληνικό Κτηματολόγιο” (βάση του άρθρου 3, Υ.Α 27623/1752/ ΦΕΚ 2216Β’/14-6-2018 ν.4409/2016)
- Την υπογραφή και σφραγίδα του συντάξαντα Μηχανικού.
Απαραίτητα δικαιολογητικά για την αίτηση – διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων είναι:
- Το πρωτότυπο Κτηματογραφικό Διάγραμμα, καθώς και φωτοτυπία αυτού.(το Κτηματολογικό διάγραμμα θα το παραλάβετε από το αρμόδιο Κτηματολογικό γραφείο μετά από την συμπλήρωση αίτησης για την έκδοση κτηματογραφικού διαγράμματος.
- Τοπογραφικό του τίτλου κυριότητας εις διπλούν.
- Αντίγραφο του τίτλου κυριότητας και του πιστοποιητικού εγγραφής του εις διπλούν.
- Αίτηση συμπληρωμένη από ιδιοκτήτες και υπογεγραμμένη από όλους με θεώρηση γνησίου υπογραφής εις διπλούν (αν συμφωνούν και οι όμοροι ιδιοκτήτες που επηρεάζονται να υπογράψουν την αίτηση και να θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής).
- Διάγραμμα με συντεταγμένες ενημερωμένο (βάσει του Κτηματογραφικού Διαγράμματος) από μηχανικό, δηλαδή: αποτύπωση του ακινήτου με συντεταγμένες (Α4 χαρτί ) εις διπλούν. ( Το διάγραμμα θα συνταχθεί από το γραφείο μας).
Οι προδιαγραφές για το τοπογραφικό διάγραμμα που προορίζεται για την έκδοση Άδειας Οικοδόμησης περιλαμβάνουν:
- Τον τίτλο του σχεδίου με τα στοιχεία των ιδιοκτητών, τη θέση, το τοπωνύμιο και τη διεύθυνση της ιδιοκτησίας του έργου, την κλίμακα, την ημερομηνία εκπόνησης της μελέτης, τα στοιχεία του μελετητή, τη σφραγίδα και την υπογραφή σύνταξης, καθώς και του ελέγχου και της θεώρησης.
- Τοποθέτηση της ιδιοκτησίας και απεικόνιση αυτής σε απόσπασμα του τοπογραφικού διαγράμματος κλίμακας 1:5000 της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (Γ.Υ.Σ.).
- Απόσπασμα Διανομής ή Αναδασμού (αν το ακίνητο έχει προκύψει από διανομή ή αναδασμό του Υπ. Γεωργίας).
- Οδοιπορικό Σκαρίφημα πρόσβασης στην ιδιοκτησία με απεικόνιση χαρακτηριστικών – αναγνωρίσιμων σημείων ή απόσπασμα δορυφορικής απεικόνισης με τη θέση του ακινήτου.
- Όροι Δόμησης, Χρήσεις Γης, ύπαρξη Γ.Π.Σ. (Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου), ύπαρξη Ζ.Ο.Ε. (Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου).
- Δήλωση για ύπαρξη Γραμμών Υψηλής ή Μεσαίας Τάσης της ΔΕΗ, Φυσικού Αερίου, Ρέματος.
- Δήλωση του ιδιοκτήτη για τα όρια του ακινήτου και περί νόμιμου δικαιώματος να αιτηθεί άδεια δόμησης, με αναφορά του τίτλου κτήσης από τον οποίο απορρέει η κυριότητα του ακινήτου.
- Δήλωση του ν. 651/1977.
- Δήλωση του ν. 1337/83.
- Δήλωση του ν.2308/1995 του Εθνικού Κτηματολογίου.
- Λίστα με τις συντεταγμένες των κορυφών του ακινήτου, των κορυφών των υπάρχοντων κτιρίων και των μελλοντικών κτιρίων σε ΕΓΣΑ΄87.
- Το εμβαδόν της ιδιοκτησίας και τον κωδικό αριθμό εθνικού κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) εφ’ όσον υπάρχει.
- Τον τρόπο και τη μέθοδο της αποτύπωσης και της εξάρτησης στο δίκτυο συντεταγμένων.
- Τα απόλυτα υψόμετρα των κορυφών του ακινήτου και τις υψομετρικές καμπύλες.
- Τη θέση των υφιστάμενων δένδρων με χαρακτηρισμό αυτών, ή δήλωση περί μη ύπαρξης δένδρων (αποτύπωση των δένδρων που δεν προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία, αλλά από το ν. 1337/83 άρθρο 40).
- Την πλήρη και τη λεπτομερή αποτύπωση του ακινήτου, με τα υπάρχοντα και τα μελλοντικά κτίσματα με τις διαστάσεις των πλευρών.
- Απόδοση της τομής των ορίων του ακινήτου με τα όρια των όμορων ακινήτων.
- Απεικόνιση των γραμμών αιγιαλού – παραλίας, το όριο της απαλλοτρίωσης, του ορίου αρχαιολογικού χώρου, της δασικής έκτασης από πράξη χαρακτηρισμού και άλλες γραμμές όπου απαιτείται.
- Φωτογραφίες του ακινήτου, καθώς και διάγραμμα λήψης.
- Βορρά και κάνναβο.
- Αναφορά στο έντυπο υπολογισμού αμοιβών του Τ.Ε.Ε. και στον αριθμό πρωτοκόλλου της εντολής πληρωμής.
Για τις εντός εγκεκριμένου οικοδομικού σχεδίου περιοχές:
- Aπόσπασμα του ισχύοντος εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου με απεικόνιση της θέσης του οικοπέδου.
- Το διάταγμα ρυμοτομίας, την απόφαση κύρωσης (για κυρωμένη πράξη εφαρμογής), τους όρους δόμησης, τις χρήσεις γης, τον καθορισμό ρυμοτομικής και οικοδομικής γραμμής.
- Ύπαρξη διατηρητέων και δήλωση αρτιότητας των όμορων ιδιοκτησιών.
- Απόλυτα υψόμετρα των κορυφών του οικοπέδου, των κράσπεδων, της ερυθράς της οδού και του ρείθρου. Υψομετρικές καμπύλες όπου απαιτείται.
- Βεβαίωση του υψομέτρου στο πρόσωπο του οικοπέδου από τον αρμόδιο δήμο.
- Αποτύπωση των πλευρών του οικοδομικού τετραγώνου και των απέναντι ώστε να μπορούν να καθορίζονται οι ρ.γ. και οι ο.γ., καθώς και του κρασπέδου (όπου υπάρχει).
- Χρειάζεται να αναγράφεται ο αριθμός του οικοδομικού τετραγώνου στο οποίο ανήκει το οικόπεδο, οι αριθμοί των όμορων οικοδομικών τετραγώνων, καθώς και το πλάτος των εγκεκριμένων οδών.
Οι προδιαγραφές δεν τελειώνουν σε αυτές. Υπάρχουν αρκετές ακόμα οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με την αρμόδια Πολεοδομία και τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε περιοχή.
Το Ν.Δ. της 17,07,23 με το άρθρο 16 απαγορεύει την κατάτμηση των ακινήτων σε μέγεθος μικρότερο των 1000 μ2 όταν αυτά ευρίσκονται σε ακτίνα 500 μ από τα όρια οικισμού (περιμετρική ζώνη πόλεως). Η διάταξη αυτή αποτελεί και την πρώτη χρήση της έννοιας «όριο κατάτμησης» για ακίνητα εκτός σχεδίου.
Σήμερα εξακολουθεί να ισχύει αναφορικά μόνο με τα παλιά σχέδια πόλεως (1923-1983).
Μεταγενέστερα οι διάφορες ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν για την εκτός σχεδίου δόμηση έκαναν αναφορά μόνο στα ελάχιστα όρια αρτιότητας των γηπέδων και στις σχετικές παρεκκλίσεις και όχι στο όριο κατάτμησης (πχ ΦΕΚ538Δ/78, 709Δ/79 για την Αττική).
Το όριο κατάτμησης καθιερώνεται με την εισαγωγή της έννοιας της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) δια του άρθρου 29 του Ν.1337/83, με την πρώτη εφαρμογή τα 20 στρέμματα για ολόκληρη την εκτός σχεδίου περιοχή του Ν. Αττικής. Η Ζ.Ο.Ε. υπερισχύει της ζώνης πόλεως όταν την επικαλύπτει, όπως επίσης και των γενικών διαταγμάτων εκτός σχεδίου.
Η περίπτωση σύστασης δουλείας διόδου σε λωρίδα υπέρ ακινήτου επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται ιδιωτικό ρυμοτομικό σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως η σύσταση δουλειών πρέπει να γίνεται δικαστικά. Βεβαίως η αλλεπάλληλη σύσταση δουλειών σε περιοχή που έχει κοπεί σε «τεσσάρια» για να εξυπηρετηθούν τα «εσωτερικά» του κυρίου δρόμου πρόσβασης τεμάχια δημιουργεί μία υποψία ιδιωτικού οδικού δικτύου που όμως δεν απαγορεύεται από τον νόμο.
Πράξη χαρακτηρισμού: είναι επίσημη απόφαση (έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου του δασαρχείου και υπογραφή του Δασάρχη) που εκδίδει το Δασαρχείο είτε αυτεπάγγελτα (αν προκύπτει λόγος), είτε μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη για χαρακτηρισμό της εκτός σχεδίου ιδιοκτησίας του. Ο χαρακτηρισμός μίας έκτασης σχετίζεται άμεσα με την οικοδομησιμότητα και τη δυνατότητα αγροτικής ή/και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης αυτής. Το έγγραφο εκδίδεται σε περιοχές που δεν έχουν κηρυχθεί υπό κτηματογράφηση και δεν εκπονούνται μελέτες κτηματογράφησης ή Δασικοί Χάρτες. Το έγγραφο της Πράξης Χαρακτηρισμού συνοδεύεται από κατάλληλο Τοπογραφικό Διάγραμμα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Δασαρχείου, που απεικονίζει το σχήμα και τη θέση του ακινήτου σε σύστημα ΕΓΣΑ ’87.
Πάνω στο τοπογραφικό που υπογράφεται και σφραγίζεται και από το αρμόδιο δασαρχείο, ορίζονται και περιγράφονται με σαφήνεια τα τμήματα γης της ιδιοκτησίας που χαρακτηρίζονται ως ‘δάσος’ ή ‘δασικές εκτάσεις’ σύμφωνα πάντα με την υφιστάμενη δασική νομοθεσία, καθώς και οι υπολειπόμενες εκτάσεις (αγρός, χορτολίβαδο κ.λ.π.).
Στην συνέχεια μπορεί να γίνει δημοσίευση στον τύπο -είτε από τον ενδιαφερόμενο είτε από το Δασαρχείο και σε διάστημα των 60 ημερών εάν δεν υπάρξει ένσταση τότε ο Χαρακτηρισμός τελεσιδικεί.
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον έχει δικαίωμα να εκφράσει ένσταση – αντίρρηση κατά της Πράξης Χαρακτηρισμού μέσα στην προθεσμία των 60 ημερών από την τελευταία δημοσίευση ή κοινοποίηση της σχετικής Πράξης.
ΦΕΚ3632Β/31-12-2014 Καθορισμός του τύπου και των απαιτούμενων στοιχείων της αίτησης για την έκδοση Πράξης Χαρακτηρισμού, καθώς και του τύπου, του περιεχομένου και των στοιχείων της ανωτέρω πράξης χαρακτηρισμού ως και της απόφασης της Επιτροπής επί των αντιρρήσεων κατ’ αυτής
Σύμφωνα με το νέο νόμο, αποφασίστηκε ο καθορισμός ενιαίων εντύπων όσον αφορά στην αίτηση για την έκδοση Πράξεων Χαρακτηρισμού, στην Πράξη Χαρακτηρισμού και στις αποφάσεις των Επιτροπών Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων.
Στον δικτυακό τόπο (dp.ypeka.gr) αναρτάται κάθε πράξη χαρακτηρισμού μετά του συνημμένου τοπογραφικού διαγράμματος ή απόφαση των Επιτροπών Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων (Ε.Ε.Δ.Α.) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρο 42 του ν. 4280/2014, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στις παραγράφους 3 και 5 του άρθρου 14 του νόμου 998/1979, όπως ισχύουν σύμφωνα με το άρθρο 34 του νόμου 4280/2014.
Μέσω του δικτυακού τόπου (dp.ypeka.gr) δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να αποκτήσει πλήρη, λεπτομερή και ανεμπόδιστη πρόσβαση και γνώση των αποφάσεων που αφορούν πράξεις χαρακτηρισμού και αποφάσεις των Επιτροπών Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων (Ε.Ε.Δ.Α.), η οποία αντιστοιχεί με την επιβαλλόμενη από τον νόμο δημοσίευση, τεκμαίρεται η πλήρης γνώση για κάθε ενδιαφερόμενο τρίτο προκειμένου να προσφύγει στην Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 14 του νόμου 998/1979, όπως ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 34 του νόμου 4280/2014 ή να προσφύγει δικαστικώς.
Το Τοπογραφικό Διάγραμμα και η Τεχνική Έκθεση Φωτοερμηνείας Αεροφωτογραφιών αποτελούν τα βασικότερα στοιχεία του φακέλου που απαιτείται για την κίνηση της διαδικασίας της Πράξης Χαρακτηρισμού ή της διαδικασίας Υποβολής Ενστάσεων. Οι αεροφωτογραφίες είναι καταχωρημένες στα αρχεία της Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε., της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τη χρονολογία και την ώρα λήψης τους και αποτελούν απαραίτητο αποδεικτικό στοιχείο για την ένστασή σας στο Κτηματολόγιο και στο Δασαρχείο, που αφορά στον προσδιορισμό της μορφής της ιδιοκτησίας σας κατά τη χρονική στιγμή λήψης των αεροφωτογραφιών. Οι αεροφωτογραφίες συνιστούν την πιο αξιόπιστη και έγκυρη πηγή πληροφοριών.
Ο Τοπογράφος Μηχανικός έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού της ζώνης Αιγιαλού και Παραλίας, αφού αποτυπώνει και συντάσσει το κατάλληλο τοπογραφικό διάγραμμα για τον καθορισμό των γραμμών αυτών.
Για τον Καθορισμό Ορίων Ρέματος ή Υδατορέματος ή τα όρια από Ρυάκι ή από τους μη πλεύσιμους Ποταμούς χρειάζονται:
- Τοπογραφικό – υψομετρικό διάγραμμα εξαρτημένο σε εθνικό δίκτυο συντεταγμένων (ΕΓΣΑ ’87)
- Τεχνική Έκθεση που προτείνει τις οριογραμμές του ρέματος και στηρίζεται σε:
- Υδρολογικά στοιχεία – μελέτη
- Υδραυλικά στοιχεία – μελέτη και
- Περιβαντολλογικά στοιχεία – μελέτη που συνοδεύουν την εν λόγω τεχνική έκθεση
Αίτηση για τέτοιου είδους καθορισμό μπορεί να κάνει κάποιο φυσικό πρόσωπο (ιδιώτης) σε ΟΤΑ α’ βαθμού ή την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή την Περιφέρεια ή το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο ιδιώτης αναθέτει σε μηχανικό ο οποίος έχει δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικού – υψομετρικού εξαρτημένου στο Εθνικό Δικτύο Συντεταγμένων, διαγράμματος, καθώς και τη σύνταξη της κατάλληλης τεχνικής έκθεσης.
Στο τοπογραφικό διάγραμμα που προαναφέρθηκε γίνεται ο καθορισμός των ορίων από την αρμόδια υπηρεσία η οποία μπορεί να είναι:
- Το Υπουργείο Περιβάλλοντος
- Η Οικεία Περιφέρεια
- Η Οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση
- Ο Οικείος ΟΤΑ Α΄βαθμού
Καθορίζονται οι πολυγωνικές γραμμές που περιβάλλουν τις γραμμές πλημμύρας, τις όχθες του ρέματος, καθώς και φυσικά ή τεχνικά στοιχεία που αποτελούν τμήμα του ρέματος.
Η επικύρωση του καθορισμού γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ή του Υπουργού Περιβάλλοντος, εκδίδεται ΦΕΚ που συνοδεύεται από το τοπογραφικό διάγραμμα του καθορισμού.
Εδαφική έκταση ιδιοκτησίας ενός ή περισσότερων φυσικών ή νομικών προσώπων επιφανείας τουλάχιστον 50 στρεμμάτων, ευρισκόμενη εκτός σχεδίου πόλεως και οικισμού, δύναται να πολεοδομηθεί προς εξυπηρέτηση διαφόρων χρήσεων γης, όπως γενική ή αμιγής κατοικία, τουρισμός-αναψυχή, πολεοδομικό κέντρο κα. Αυτός είναι ο ορισμός της ιδιωτικής πολεοδόμησης που αποτελεί ένα εργαλείο με το οποίο επιτυγχάνεται η ένταξη σε ρυμοτομικό σχέδιο αδόμητων περιοχών σε αντίθεση με την καθιερωμένη διαδικασία μέσω των Δήμων που εντάσσονται περιοχές λίγο-πολύ διαμορφωμένες (αυθαιρέτων).
Η πολεοδόμηση περιοχών με ιδιωτική πρωτοβουλία θεσπίστηκε νομοθετικά το 1991 και αναμορφώθηκε σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 24 του ισχύοντος οικιστικού Ν.2508/97.
Οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι υπάρχουν από δεκαετίες ακολουθούν και αυτοί την ίδια διάταξη του άρθρου 24 μετά το 1997, επομένως υπό την έννοια αυτή η Ι.Π. αποτελεί τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος των Ο.Σ.
Ποιους μπορεί να ενδιαφέρει η Ιδιωτική Πολεοδόμηση
- Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς
- Ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων