Όπως ήταν αναμενώμενο σε ό,τι αφορά την Κρήτη, μετά και την εκστρατεία ενημέρωσης του κτηματολογίου, με απόφαση του υπουργού θα δοθεί νέα τρίμηνη παράταση για το Κτηματολόγιο μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της κτηματογράφησης!
Mέχρι στιγμής μόλις το 11,6% έχει προχωρήσει η κτηματογράφηση σε όλο τον νομό, ποσοστό απαράδεκτα χαμηλό όπως τονίσθηκε στη χθεσινή συνάντηση του γεν. διευθυντή του “Εθνικού Κτηματολογίου” κ. Στέφανου Κωτσόλη με τον πρόεδρο κ. Χρ. Πραματευτάκη και μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, τον πρόεδρο του ΤΕΕ τμ. Δυτ. Κρήτης κ. Σπ. Σοφιανό, τους προέδρους των τοπογράφων και των συμβολαιογράφων.
Ο κ. Κωτσόλης μίλησε για “λανθασμένη λογική” που έχουν πολλοί πολίτες ότι πρέπει να μαζέψουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να κάνουν τη δήλωση.
Από τη μεριά των φορέων τονίσθηκε πως ειδικά οι μηχανικοί είναι επιβαρυμένοι αυτήν την εποχή με κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες και αδυνατούν να ανταποκριθούν ενώ δεν μπορεί να υπάρξει και εξωτερική βοήθεια όπως πχ. Στην Πελοπόννησο όπου ήταν εύκολη η πρόσβαση τοπογράφων από την Αθήνα. Ο κ. Κωτσόλης απεύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης, να καταθέσουν τα στοιχεία τους και ας μην είναι ολοκληρωμένα. Ο γεν. Διευθυντής του “Εθνικού Κτηματολογίου” ζήτησε από τους Χανιώτες να επισκεφθούν τα γραφεία της κτηματογράφησης ακόμα και αν δεν έχουν τοπογραφικό προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
«Είναι πολύ σημαντικό να εμφανιστεί ο πολίτης και να κάνει τη δήλωση του, πολύ περισσότερο αν αισθάνεται ότι το ακίνητο είναι δικό του γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πιο δύσκολο και πιο ακριβό αν πάμε σε ανάρτηση του κτηματολογίου» δήλωσε ο κ. Κωτσόλης. Παράλληλα τόνισε πως η μη έγκαιρη δήλωση θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε θέματα αγοραπωλησιών αργότερα.
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Καλογερής -με τον οποίο συναντήθηκε ο κ. Κωτσόλης- σημείωσε πως η πρόοδος του κτηματολογίου δεν είναι καθόλου καλή για τα Χανιά – κάτω του 12% είπε χαρακτηριστικά -και ότι η συγκυρία του να γίνονται παράλληλα εθνικό κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες σε Χανιά, Ρέθυμνο και βόρειο Ηράκλειο έχει ως αποτέλεσμα να έχει μπερδευτεί πολύ ο κόσμος. «Προτρέπω τους πολίτες να πάνε να κάνουν γρήγορα τις δηλώσεις τους» είπε ο αντιπεριφερειάρχης καλώντας τους Χανιώτες να μην το αμελήσουν περισσότερο.
Το γραφείο μας είναι πάντα στην διάθεση των πολιτών για την δήλωση της ιδιοκτησίας τους. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την υποχρεωτική δήλωση της ιδιοκτησίας σας στην Κρήτη.
Εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε απο 16 Μαΐου εώς 3 Ιουνίου 2022
Την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, είχε ξεκινήσει η 20ήμερη ενημερωτική καμπάνια στην Κρήτη, η οποία περιλαμβάνε τρεις εβδομαδιαίες εξορμήσεις σε περιοχές του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και των Χανίων, όπου είναι σε εξέλιξη η συλλογή δηλώσεων, από το κλιμάκιο του Ελληνικού Κτηματολογίου με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή, Στέφανο Κοτσώλη, την Διευθύντρια Έργων Κτηματογράφησης, Άρια Ιωαννίδη και άλλα επιστημονικά στελέχη.
Βασικός σκοπός των επισκέψεων και της εκστρατείας ενημέρωσης είναι η κινητοποίηση των ιδιοκτητών σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Χανιά, καθώς μετά από αρκετούς μήνες από την έναρξη συλλογής, η χαμηλή προσέλευση προβληματίζει τους αρμόδιους του Κτηματολογίου και η συνδρομή των τοπικών αρχών είναι πολύ σημαντική για την ενεργοποίηση των πολιτών.
Ταυτόχρονα, οι επαφές περιλαμβάνουν συζητήσεις για ζητήματα που αφορούν στην δήλωση ιδιοκτησίας του κάθε Δήμου και των κρατικών υπηρεσιών, καθώς και ειδικότερα ιδιοκτησιακά θέματα της κάθε περιοχής.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης, μιλώντας σε εκπροσώπους των κρητικών ΜΜΕ, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης, θέλοντας να αφυπνίσει όσες και όσους παραμένουν δύσπιστοι ή απλά ολιγωρούν.
«Ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα μία συνάντηση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με όλους τους βουλευτές του νησιού και, στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τον Περιφερειάρχη και όλους τους φορείς του Ρεθύμνου.
Έχουμε τρεις κύκλους ενημέρωσης: ο πρώτος ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Μαϊου και αφορά το Ρέθυμνο. Την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαϊου θα επισκεφθούμε για τρεις μέρες το Ηράκλειο και ακολουθούν τα Χανιά στις 30 Μαϊου.
Προσπαθούμε να τους κινητοποιήσουμε όλους. Γιατί το μήνυμα είναι ένα: μια δήλωση, έστω και ελλιπής, έστω και κακή, είναι καλύτερη από καμία δήλωση, όσον αφορά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν τώρα δηλώσεις.
Οι ιδιαιτερότητες της Κρήτης, που έχουν να κάνουν με χρησικτησίες, με τα βοσκοτόπια κ.λπ. δημιούργησαν αναστολές και φοβίες στους πολίτες, ενώ, ενδεχομένως, κάποιος να σκέφτηκε ότι «αφού τόσα χρόνια δικά μου είναι, ποιος θα το αμφισβητήσει;»
Ένας άλλος αποτρεπτικός λόγος είναι ότι οι πολίτες μπορεί να θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία είναι πολύ δαπανηρή καθώς πρέπει να γίνει με τοπογραφικά ακριβείας κ.λπ. Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν και χωρίς ακριβή τοπογραφικά. Εξάλλου, όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις θα φανούν στην προανάρτηση ώστε να διορθωθούν στην ανάρτηση».
Ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου οφείλει να συμμετέχει σε αυτήν την διαδικασία, με την οποία ξεκαθαρίζει επιτέλους «σε ποιόν ανήκει τι», και να καταγράψει, α οριοθετήσει και να κατοχυρώσει, εν τέλει, τα δικαιώματά του, ακόμα και εκείνα που δεν είναι μεταγραμμένα στο υποθηκοφυλακείο, όπως οι χρησικτησίες και οι κληρονομιές .
Η έγκαιρη υποβολή της δήλωσης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ίδιων των δικαιούχων, αφού είναι γνωστό ότι οι συνέπειες της μη υποβολής δήλωσης είναι η απαγόρευση κάθε δικαιοπραξίας (γονική παροχή, πώληση κ.λπ.) επί του ακινήτου για το δικαίωμα που δεν δηλώθηκε και η μη χορήγηση οικοδομικής άδειας, ενώ μετά την ανάρτηση των στοιχείων που προκύπτουν από τη συλλογή των δηλώσεων, η διαδικασία της αναγνώρισης μη δηλωθέντος δικαιώματος γίνεται πολύπλοκη και με επιπλέον κόστος.
Μετά τις πρώτες εγγραφές στο κτηματολόγιο, απαιτούνται χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες για την αναγνώριση του μη δηλωθέντος δικαιώματος, ενώ αν ένα ακίνητο δεν δηλωθεί, μετά από κάποια χρόνια, περιέρχεται στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, εφόσον δεν ασκηθεί αγωγή.
Πέραν όμως αυτών των συνεπειών, προβλέπεται η επιβολή προστίμου, ανάλογα με το είδος και την αξία του ακινήτου, η οποία (επιβολή προστίμου) δύναται να ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.