Μια διαδικτυακή εφαρμογή για την έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικού, με το οποίο θα βεβαιώνεται εάν μια έκταση ή ένα γεωτεμάχιο βρίσκεται εντός ή εκτός μιας περιοχής Natura έχει ετοιμάσει το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Ειδικότερα, οι πολίτες, αλλά και οι επενδυτές, θα μπορούν, με τους κωδικούς του taxinet, να έχουν πρόσβαση σε μια ψηφιακή υπηρεσία, στην οποία εισάγοντας τις συντεταγμένες ενός ακινήτου θα εκδίδεται αυτόματα μια βεβαίωση που θα καταδεικνύει εάν, όλο ή τμήμα του, περιλαμβάνεται στα όρια των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (ΕΖΔ) ή των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αναμένεται ότι θα βρεθεί στον ψηφιακό …αέρα εντός του Ιουνίου.
Το ελληνικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura (μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου) περιλαμβάνει χερσαίες επιφάνειες (36.378 km2 – 27.59% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας) και θαλάσσια επιφάνεια (22.481 km2 – 19.6% των χωρικών υδάτων). Συνολικά περιλαμβάνει συνολικά 446 περιοχές, δηλαδή 215 ΕΖΔ, 181 ΖΕΠ, 24 ΕΖΔ-ΖΕΠ, 24 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας και 2 ΤΚΣ – ΖΕΠ.
Η αρχική καταγραφή των τύπων οικοτόπων πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1999 – 2001 από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και αποτέλεσε την πρώτη χαρτογράφηση αυτού του είδους, δημιουργώντας αντίστοιχους θεματικούς χάρτες. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο, κατά την περίοδο 2013-2015, προχώρησε στον ακριβέστερο προσδιορισμό των εξωτερικών ορίων καθώς και των τύπων οικοτόπων των χερσαίων προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και στην ενημέρωση (συμπλήρωση και διόρθωση) της αρχικής βάσης δεδομένων.
Το σχετικό έργο «Ανάπτυξη υποδομής χωρικών δεδομένων μεγάλης κλίμακας (1:5000) για τις χερσαίες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Νatura 2000» συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2014-20 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠανΕΚ.
Η ανάπτυξη από τον φορέα του Κτηματολογίου της νέας διαδικτυακή εφαρμογή για την έκδοση και χορήγηση του πιστοποιητικού Natura «κουμπώνει» με το υπόβαθρο του Κτηματολογίου, δηλαδή τους χάρτες που δημιουργήθηκαν βάσει των διαθέσιμων αεροφωτογραφιών, με ακριβέστερο προσδιορισμό των εξωτερικών ορίων των χερσαίων περιοχών του δικτύου Natura.
Ο ακριβής προσδιορισμός τους, η περιγραφή και οριοθέτηση των τύπων οικοτόπων αποτελεί σημαντικό εργαλείο και μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την προστασία και την αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, αλλά και για την ανταπόκρισή της στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ευρωπαϊκά όργανα. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι, στη χώρα μας ακόμη εκκρεμεί η ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΜΠ), οι οποίες θα οδηγήσουν, μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων, στη θέσπιση ζωνών προστασίας στις περιοχές Natura 2000 και, μέσω Σχεδίων Διαχείρισης, στην παρακολούθηση και εφαρμογή μέτρων και πολιτικών προστασίας. Έως τότε στην Ελλάδα δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για πλήρη προστασία της ελληνικής φύσης, ούτε για βιώσιμη ανάπτυξη εντός των προστατευόμενων περιοχών.
Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Απλοποιείται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις μη δασικές περιοχές
Στην απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών στις περιοχές εκτός σχεδίου, οι οποίες δεν είναι δασικές, προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθώντας να ισορροπήσει την κατάσταση μεταξύ των διαμαρτυριών πολιτών και της καθυστέρησης της διαδικασίας από ορισμένα δασαρχεία.
Με εγκύκλιο που υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και οι υφυπουργοί, Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς, απλοποιείται σημαντικά η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών, για τις οποίες έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες.
Πρακτικά για τις περιοχές, στις οποίες έχει ήδη αναρτηθεί δασικός χάρτης, θα αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού, ο οποίος θα βεβαιώνει τον χαρακτήρα της έκτασης. Στη δήλωση θα αναφέρεται υποχρεωτικά αν ο χαρακτηρισμός της έκτασης ως δασικής ή μη έχει προσωρινή ή οριστική ισχύ, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο δασικός χάρτης.
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος προβλέπει ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας στα ακίνητα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, οι οποίες προσδιορίζονται ως άλλης μορφής (ΑΑ) ή μη δασικές (ΠΑ) και ανεξάρτητα από το στάδιο του χάρτη (ανάρτηση, μερική κύρωση, ολική κύρωση), δεν απαιτείται καμία βεβαίωση υπηρεσίας δασών ή άλλου αρμόδιου φορέα. Από εδώ και στο εξής η διαδικασία θα ολοκληρώνεται μόνο με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης από μηχανικό στην οποία θα δηλώνεται ότι η θέση του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται γεωχωρικά σε σχέση με τον αναρτημένο δασικό χάρτη, δεν εμπίπτει σε περιοχή που διέπεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
«Το νέο θεσμικό πλαίσιο περιορίζει πολύ σημαντικά τη γραφειοκρατία, επιτρέποντας στους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς να ολοκληρώνουν την έκδοση οικοδομικών αδειών με απλές και γρήγορες διαδικασίες», επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες ακόμα και σήμερα πυρόπληκτοι της φονικής φωτιάς στο Μάτι παρά το γεγονός ότι διαθέτουν αποφάσεις ότι οι εκτάσεις τους δεν είναι δασικές, δεν εχουν καταφέρει να εκδώσουν οικοδομική άδεια για να προχωρήσουν στην εκ νέου ανέγερση των κατεστραμμένων κατοικιών τους.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Ταυτόχρονα το υπουργείο γνωρίζει ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αυτήν την περίοδο «τρέχει» ήδη η διετία, στην οποία οι ιδιοκτήτες οικοπέδων μικρότερων των 4 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές θα πρέπει να προχωρήσουν στην προέγκριση δόμησης προκειμένου να μπορέσουν να χτίσουν στην προσεχή 4ετία καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αναμείνουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μέσω των οποίων θα δοθεί εκ νέου και κατά περίπτωση δικαίωμα δόμησης.
Υπενθυμίζεται ότι πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών, για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών έπρεπε να προηγηθεί ο χαρακτηρισμός τους ως μη υπαγόμενες σε δάσος ή σε δασική έκταση. Η διαδικασία αυτή απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα και προέβλεπε τα εξής:
α) Πράξη χαρακτηρισμού του αρμόδιου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών και
β) άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής ή αίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης της Επιτροπής ή έκδοση τελεσίδικης απόφασης του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου επί της αίτησης ακύρωσης.
Τα στοιχεία βεβαίωσης περί του μη δασικού χαρακτήρα και η σχετική τελεσίδικη απόφαση υποβάλλονταν στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμοζόταν για το χρονικό διάστημα μέχρι την ανάρτηση των δασικών χαρτών και πλέον θα ισχύει μόνο σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στην ανάρτηση δασικών χαρτών.
Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, εφαρμόζεται κανονικά το άρθρο 20 του ν.3889/2010 που ορίζει τις λεπτομέρειες για την υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού.
Για τα ακίνητα που εμπίπτουν στις υπόλοιπες περιοχές δασικών χαρτών (πλην ΑΑ ή ΠΑ), η έκδοση της οικοδομικής άδειας επιτρέπεται μετά την τυχόν μεταβολή της κατηγορίας μορφής/κάλυψης, σε συνέχεια τυχόν αποδοχής υποβληθέντων προδήλων σφαλμάτων ή αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, ως μη διεπόμενης από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Σκρέκας: Προχωράμε με σταθερά βήματα
«Με σταθερά βήματα και με συνέπεια προχωράμε στην υλοποίηση όλων όσων έχουμε εξαγγείλει σε συνέχεια των πρόσφατων επισκέψεών μας σε πολλές περιοχές της χώρας, προκειμένου να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις πρωτοβουλίες μας που αφορούν στην επίλυση των προβλημάτων στους δασικούς χάρτες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η οδηγία με την οποία περιορίζουμε σημαντικά τη γραφειοκρατία για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών που δεν είναι δασικές. Η μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών είναι μείζονος σημασίας για τη διασφάλιση της περιουσίας των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, υπογράμμισε ότι δίνεται λύση «στο θέμα που προέκυψε μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αντικαθιστώντας τη βεβαίωση χαρακτηρισμού – που ήταν απαραίτητη από πλευράς Δασαρχείου για την έκδοση οικοδομικής άδειας – με την υπεύθυνη δήλωση μηχανικού πάνω στο τοπογραφικό διάγραμμα».