Κτηματολογικοί Πίνακες του 1970 – Καλιατάκη
Πολλοί πολίτες, λόγω μακρόχρονης απουσίας τους από τα Χωριά τους, αγνοούν την θέση των αγροτεμαχίων που καλλιεργούσαν παλαιότερα οι πρόγονοι (δικαιοπάροχοι) τους. Ποιες ενέργειες μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες για να κατοχυρώσουν τις ξεχασμένες αγροτικές περιουσίες τους, όταν εξ αντικειμένου δεν γνωρίζουν τις ακριβείς θέσεις και τα όρια των ακινήτων, ενώ στο μεταξύ υπεισέρχονται νέα εμπόδια όπως κληρονομικές διεκδικήσεις, η οικονομική στενότητα και άλλα σχετικά.
Ευτυχώς γι΄αυτούς, η πρώτη προσπάθεια που έγινε για να γίνει ολοκληρωμένο κτηματολόγιο που είχε χωρικό και περιγραφικό στοιχείο ήταν ένα κτηματολόγιο στα τέλη της δεκαετίας του 60’ και του 70’ που είναι γνωστό σε εμάς τους τοπογράφους που ασχολούνται με το κτηματολόγιο ως «Κτηματολόγιο Καλιατάκη».
Αυτό σαν προϊόν υπήρχε στον Οργανισμό Κτηματογραφήσεων και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ) και ευτυχώς και με προτροπή και πίεση από τον σύλλογο τοπογράφων τότε και με κάποιες φωνές λογικής μέσα από το Κτηματολόγιο δεν πετάχτηκε στα σκουπίδια αλλά διασώθηκε και υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελληνικό Κτηματολόγιο και μάλιστα έχει σαρωθεί στο σύνολο του, δηλαδή υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή μετά των πρωτοβουλιών από τους μελετητές του κτηματολογίου.
Πρόκειται για αποτύπωση κτηματολογίου, πάνω σε μεγεθυμένες αεροφωτογραφίες που έγινε παρουσία μάλιστα με επιτόπου υπόδειξης των ορίων από τους ιδιοκτήτες και τους τότε αγροφύλακες και παράλληλα γινόταν και πίνακας φερόμενων ιδιοκτητών των εκτάσεων.
Αυτό ξεκίνησε από την Κρήτη περίπου το 1969 και συνεχίστηκε μέχρι το 1974 , όταν έφτασε μέχρι τη Λάρισα και σταμάτησε . Καλύπτει όλη την Κρήτη, όλη την Πελοπόννησο, και από την ηπειρωτική Ελλάδα Αιτωλοακαρνανία , Στερεάς Ελλάδα και μέχρι τη Λάρισα.
Πάρα πολλοί μελετητές το εκμεταλλεύτηκαν αυτό, με δική τους πρωτοβουλία, το πήραν, το σάρωσαν και το εφάρμοσαν για να φτιάξουν πίνακα φερόμενων ιδιοκτητών και προκαταρκτικών υποβάθρων. Eνώ είναι εξαιρετικά χρήσιμο και για τους πολίτες να εντοπίσουν και να δηλώσουν τα ακίνητα τους στο Κτηματολόγιο
Είναι πολύ σημαντικό γιατί πρόκειται για έργο, το οποίο έγινε σε ανύποπτο χρόνο, όπως προανέφερα , σε πολλές περιπτώσεις με παρουσία των ιδιοκτητών αλλά και με τους αγροφύλακες που θεωρητικά ήξεραν τότε τα ακίνητα και μπορεί κάλλιστα να δώσει και ένα στοιχείο ιδιοκτησίας. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο χρησικτησίας, το οποίο έγινε σε ανύποπτο χρόνο στο παρελθόν και δεν μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί.
Στα Γραφεία Κτηματογράφησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν Κτηματολογικούς Πίνακες της εποχής αυτής, στους οποίες έχουν καταγραφεί τα στοιχεία του ιστορικού καλλιεργητή ( Επώνυμο, Όνομα, Παρώνυμο και ενδεχομένως Μητρώνυμο) και στοιχεία για τα ιστορικά αγροτεμάχια (Κωδικός, ΚΑΕΚ, και ενδεχομένως Τοπωνύμιο και Εμβαδόν).
Επίσης στις πλατφόρμες θεάσεις των μελετητικών εταιριών υπάρχουν αυτά τα στοιχεία ως θεάσεις προκτηματογράφησης:
ΚΤ5_13 (Ν.Φθιώτιδας και Ν.Ευρυτανίας)
ΚΤ5_15 & 18 (Ν.Ηλεία και Ν.Αιτωλοακαρνανίας)
– Τρόπος δήλωσης ιστορικών αγροτεμαχίων
Όσοι εντοπίσουν στους εν λόγω κτηματολογικούς πίνακες, εγγραφές στο όνομά τους, μπορούν, αν δεν έχουν τίτλους, να υποβάλλουν δήλωση χρησικτησίας με το σημερινό Ε9 και αναφορά στις ιστορικές εγγραφές.
Όσοι εντοπίσουν στους εν λόγω κτηματολογικούς πίνακες εγγραφές στο όνομα δικαιοπαρόχων τους, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση κληρονομικού δικαιώματος χωρίς συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς με τεκμηρίωση χρησικτησίας στο όνομα του θανόντος δικαοπαρόχου τους, με βάση
α) Την ιστορική εγγραφή στον πίνακα και
β) Μία ένορκη βεβαίωση γνωστού ή συγγενούς.
Όσοι διαθέτουν τίτλους μπορούν να υποβάλλουν δήλωση αναφέροντας ως στοιχεία εντοπισμού την ιστορική εγγραφή. Προϋπόθεση αποτελεί η ταύτιση του τοπωνύμιου του τίτλου με αυτό της ιστορικής εγγραφής.
– Τρόπος συμπλήρωσης δήλωσης ιστορικών αγροτεμαχίων
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι δικαιούχοι αναγράφουν στο έντυπο της δήλωσης:
Στην περιοχή Β1 το τοπωνύμιο της ιστορικής εγγραφής (αν υπάρχει στον πίνακα)
Στο πεδίο ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ, στο τέλος της δεύτερης σελίδας του Φύλλου Ακινήτου της δήλωσης, την φράση: Πρόκειται για την ιστορική εγγραφή της Κτηματογράφησης του 1970 για το αγροτεμάχιο με Κωδικό αριθμό ………………………………………… στο όνομα του ……………………………….
– Τρόπος εντοπισμού και οριοθέτησης ιστορικών γεωτεμαχίων
Για τα παραπάνω γεωτεμάχια, με ιστορικό κτηματολογικό αριθμό, δεν απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία οριοθέτησης. Μπορείτε μέσα απο τις πλατφόρμες της θέασης που έχουν αναρτημένους οι ανάδοχοι των εκάστοτε περιοχών, να βγάλετε τα αποσπάσματα και τα στοιχεία των γεωτεμαχίων και να τα υποβάλετε μαζί με τις αιτήσεις σας.